Τα νέα μας

===========================================================

Απονομή Βραβείων της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων (2014)

 Στο δημοτικό θέατρο στο Κιάτο, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια κεντρική εκδήλωση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», κατά την οποία, όπως έχει καθιερωθεί, έγινε η απονομή των βραβείων προς εξέχουσες προσωπικότητες των Κορινθιακών γραμμάτων.  Καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό ο Πρόεδρος της «ΕΚΣ» κ. Γιάννης Δ. Μπάρτζης αναφέρθηκε στους τιμώμενους της φετινής χρονιάς που είναι δύο, διότι το Δ.Σ. αποφάσισε τη θέσπιση ενός ακόμα βραβείου, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα η οφθαλμίατρος, συγγραφέας και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών» κυρία Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου τιμήθηκε με το νέο Βραβείο «Περίανδρος ο Κορίνθιος», με το οποίο τιμώνται πρόσωπα που στο πλαίσιο συλλογικών δράσεων ή με ερευνητικές δραστηριότητες ή με εκδοτικές πρωτοβουλίες περιοδικών εντύπων και εφημερίδων ή με όποιον άλλο τρόπο έχουν συμβάλει σημαντικά στην προβολή και στην ανάδειξη της πνευματικής πλευράς της Κορινθίας και έχουν ενθαρρύνει ή παρακινήσει νεότερους συμπολίτες μας να ασχοληθούν με τα Κορινθιακά Γράμματα.

Το Βραβείο «Ματθαίος Ανδρεάδης», με το οποίο έχουν ως τώρα τιμηθεί: η ποιήτρια κυρία Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου καταγόμενη από το Χιλιομόδι (2011), ο εκδότης του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ, καταγόμενος από τη Στυμφαλία, πρώην Επόπτης Εκπαιδεύσεως κύριος Σπύρος Μιχόπουλος (2012) και ο πρώτος Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της «ΕΚΣ», ο ιστορικός της Κορινθίας, δικηγόρος, αείμνηστος Ματθαίος Ανδρεάδης, αποφασίστηκε για τη φετινή χρονιά να απονεμηθεί στον Δρα Φιλοσοφίας, επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων, Πανεπιστημιακό Καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας, τ. Δ/ντή Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εργώδη συγγραφέα κύριο Παναγιώτη Γ. Φούγια, καταγόμενο από το Φενεό.

Ο κ. Μπάρτζης αναφέρθηκε στον οραματικό στόχο της «ΕΚΣ», που είναι η δημιουργία στην πόλη της Κορίνθου μιας στέγης για τα κορινθιακά γράμματα, που θα λειτουργεί ως Παγκορινθιακή Βιβλιοθήκη, ως στέκι των συγγραφέων, ως χώρος εκδηλώσεων και ως Αρχείο Έρευνας της Κορινθιακής Ιστορίας. Ευχαρίστησε δημοσίως τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Αλέξανδρο Πνευματικό για την ως τώρα υποστήριξη των δράσεων της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων και για την παραχώρηση δωρεάν στέγης στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο Άσσου, το οποίο όμως όλα τα μέλη της «ΕΚΣ» θεωρούν ως προσωρινή λύση ανάγκης. Για τούτο κάλεσε για μια ακόμα φορά τους επιχειρηματίες και τους θεσμικούς φορείς της Κορινθίας να προστρέξουν ως χορηγοί και μαικήνες στον ωραίο στόχο που θα τιμά και θα στολίζει εσαεί την Πνευματική Κορινθία.

Τέλος διαβεβαίωσε τους δύο εκλεκτούς τιμώμενους, την κυρία Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου και τον κύριο Παναγιώτη Φούγια, ότι η βράβευσή τους αποτελεί για την «ΕΚΣ» Χρέος και Τιμή και Έμπνευση!

Ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ, τον Αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Κοκκωνάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κωστούρο, τον Ταμία κ. Γιώργο Κασκαρέλη, την Οργανωτική Γραμματέα κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και τα μέλη κα Ελένη Κυριακοπούλου και κ. Γιάννη Σώκο, που αρμονικά μοιράζονται τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις, τα οράματα και τις χαρές.

Eυχαρίστησε τον κ. Κώστα Στέφα που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του αείμνηστου πρώτου Προέδρου της «ΕΚΣ» Ματθαίου Ανδρεάδη, για να τυπωθεί ως φόντο στο φερώνυμο βραβείο.

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπύρο Σταματόπουλο, για την προθυμία της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής και για τη φιλοξενία στο δημοτικό Θέατρο στο Κιάτο και τον σταθερό υποστηρικτή των δράσεων της «Εταιρείας», Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων, κ. Τάσο Λεονάρδο, για την όλη συνδρομή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Δήμου Σικυωνίων, κ. Τάσος Λεονάρδος πήρε το λόγο για να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους και να συγχαρεί τους τιμώμενους με τα δύο βραβεία. Ακολούθησαν στο βήμα: εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου που ευχήθηκε επιτυχία στους στόχους της «ΕΚΣ» και συνεχάρη τους τιμώμενους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να βρεθεί λύση στη στέγαση της Παγκορινθιακής Βιβλιοθήκης μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τις δραστηριότητες της «ΕΚΣ» και τα συγχαρητήριά του προς τους τιμώμενους συγγραφείς, ενώ υποσχέθηκε συμπαράσταση στο ζήτημα ανεύρεσης μόνιμης στέγης.

Ακολούθως η κα Ελένη Κυριακοπούλου παρουσίασε εύγλωττα το βίο, την πολιτιστική δράση και το συγγραφικό έργο της τιμώμενης κυρίας Σεβαστής Χαβιάρα- Καραχάλιου και ο κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης παρουσίασε με πληρότητα την πλούσια εργοβιογραφία του τιμώμενου κυρίου Παναγιώτη Φούγια.

Στους δύο τιμώμενους απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και μεμβράνη βράβευσης με τη σφραγίδα της «ΕΚΣ» και τις υπογραφές όλων των μελών του ΔΣ. Η κα Νέλλη Σπηλιοπούλου τους προσέφερε ανθοδέσμες εκ μέρους του ΔΣ και οι τιμώμενοι, σε ένα κλίμα εξόχως συγκινητικό, πήραν το λόγο για να ευχαριστήσουν την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, το Δήμο Σικυωνίων και όλους τους παρευρισκόμενους. 

Η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους και έληξε με την ομόθυμη ευχή να μπορούμε πάντα να εκφράζουμε την αρμόζουσα αναγνώριση σε πρόσωπα, τα οποία με το έργο τους και τη ζωή τους αναδεικνύουν και τιμούν την Πνευματική πλευρά της Κορινθίας μας.   

======================================================= 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΠΥΡΟ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟ   

Αθήνα 15-12-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, επίτιμο Επόπτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίλεκτο μέλος της πνευματικής Κορινθιακής οικογένειας, με σημαντική δημιουργική παρουσία στα Κορινθιακά Γράμματα και επί δεκαετία και πλέον εκδότη του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ. Η επιλογή του κ. Μιχόπουλου, να είναι ο τιμώμενος για το έτος 2012 από την «Ε.Κ.Σ.», έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2011 είχε επιλεγεί και τιμήθηκε η Κορίνθια ποιήτρια κα Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», Ακαδημίας και Γενναδίου 8, στη Αθήνα.

Για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του κ. Μιχόπουλου μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της  «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και η κα. Ελένη Κυριακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην έμπνευση, στη δημιουργία και στην έκδοση του Αίπυτου, που υπήρξε μνημειώδης προσφορά του στα πνευματικά πράγματα της Κορινθίας, με πανελλήνια απήχηση.

Ο Πρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Ματθαίος Ανδρεάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από λόγους υγείας να παρευρεθεί, έστειλε γραπτό χαιρετισμό και συγχαρητήρια προς τον τιμώμενο, εξαίροντας τη σημασία του περιοδικού Αίπυτος για την καταγραφή της Κορινθιακής ιστορίας, τοπογραφίας, μυθολογίας, τέχνης και παράδοσης. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να υποστηριχτεί το όραμα της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» για τη συγκρότηση ερευνητικής ομάδας, στο πλαίσιο ενός Κορινθιακού Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης, ενός «Κορινθιακού Αρχείου, για την αποδελτίωση βιβλίων, εντύπων και λοιπών δημοσιευμάτων από το 1821 και εφεξής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας κ. Γιάννης Ποττάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την έκδοση της ιστορικής και λαογραφικής μελέτης για την Κορινθία, του κ. Μιχόπουλου, αλλά και να συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης ως προς το αίτημα για τη στέγαση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», ώστε το όραμα που περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρός της κ. Ματθαίος Ανδρεάδης να υλοποιηθεί.

Επίσης πήραν το λόγο και συνεχάρησαν τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κορινθίων κ. Γιώργος Καμπίρης, ο Πρόεδρος των Εν Αθήναις Μπασιωτών, ο Κορίνθιος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Οικονόμου, η Δ/ντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος κα Ασπασία Λούβη, ο κ. Νίκος Πιέρρος, μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», η Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Καμηλάκη και ο κάποτε μαθητής του τιμώμενου κ. Νίκος Λυμπούσης.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών», ο πρώην Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Αριστείδης Βουγιούκας, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Κύρκος, ο Ιερέας του χωριού Μπάσι Κορινθίας μαζί με σημαντική αντιπροσωπεία συγχωριανών του κ. Μιχόπουλου, οι εκδότες του Κορινθιακού περιοδικού Ορίζοντες κ. Θεοδόσης Κοντόζογλου και κα Ελένη Συκά-Κοντόζογλου, ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Τάσος Μαυραγάνης, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, πάρα πολλοί φίλοι, συγγενείς και πρώην συνεργάτες του κ. Σπύρου Μιχόπουλου.

Στο τιμώμενο επέδωσε τιμητική πλακέτα ο Αντιπρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και ο κ. Μιχόπουλος απευθύνθηκε προς όλους, για να εκφράσει τη συγκίνησή του, τη χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες του.

Τις εργασίες της εκδήλωσης διεύθυναν οι Γραμματείς της «Ε.Κ.Σ.», κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και Γιάννης Δ. Μπάρτζης.

                                                                       

 ==========================================================