Δελτία Τύπου

Ομιλία του Προέδρου του ΔΣ της ΕΚΣ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης που έγινε στο ΜΠΟΛΑΤΙ στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και αναφέρεται σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων

Κυρίες, κύριοι, φίλες και φίλοι,

η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», το σωματείο που συμπεριλαμβάνει στα μέλη του όλες και όλους που κατάγονται από την Κορινθία και έχουν γράψει τουλάχιστον ένα βιβλίο (ποίηση, πεζογράφημα, θέατρο, μελέτη, δοκίμιο, επιστημονική εργασία, έρευνα κλπ.), σας καλωσορίζει στην επίσημη ετήσια εκδήλωσή μας, όπου θα βραβεύσουμε για το συνολικό τους έργο δύο προσωπικότητες που τιμούν τα Κορινθιακά Γράμματα, τον κύριο Κώστα Σταμάτη με το βραβείο ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ  και τον κύριο Άγγελο Μπουβή  με το βραβείο ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ O ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ.

Η Ε.Κ.Σ. έχει ήδη ζωή πέντε χρόνων. H εκδήλωση βράβευσης καθιερώθηκε από την πρώτη μας γενέθλια χρονιά, υπό τη σοφή προεδρία του ερευνητή-ιστορικού της Κορινθίας, αείμνηστου Ματθαίου Ανδρεάδη και τηρείται με συνέπεια, δίνοντάς μας και την ευκαιρία μιας επίσημης ετήσιας συνάντησης όλων των μελών μας και των θεσμικών αρχών του τόπου.

Ήδη έχουν τιμηθεί: το 2011 η ποιήτρια κυρία Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου καταγόμενη από το Χιλιομόδι,

Το 2012 ο εκδότης του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ, καταγόμενος από τη Στυμφαλία, πρώην Επόπτης εκπαιδεύσεως, κύριος Σπύρος Μιχόπουλος,

Το 2013, ενώ ασθενούσε βαριά ο Πρόεδρός μας Ματθαίος Ανδρεάδης, τα λοιπά μέλη του ΔΣ αποφασίσαμε να απονείμουμε σε αυτόν το βραβείο της «Εταιρείας». Μας πρόλαβε ο θάνατός του στις 14 Φεβρουαρίου 2013, καθώς ετοιμάζαμε την εκδήλωση βράβευσης. Το βραβείο επιδόθηκε στην οικογένειά του και ομόφωνα αποφασίσαμε, στο εξής να φέρει το όνομά του.

Από το Μάρτιο του 2014, σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ ορίσαμε τις προϋποθέσεις απονομής του «Βραβείου Ματθαίος Ανδρεάδης» που για το 2014 επιδόθηκε στον διδάκτορα, Καθηγητή Θεολογίας, μελετητή  συγγραφέα κ. Παναγιώτη Φούγια από το Φενεό,

ενώ καθιερώσαμε ένα ακόμα βραβείο, που το ονομάσαμε «Περίανδρος ο Κορίνθιος» και το επιδώσαμε στη διδάκτορα, Πρόεδρο του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών, οφθαλμίατρο και συγγραφέα κυρία Σεβαστή Χαβιάρα Καραχάλιου.

 

Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου μιαν ακόμα παρέμβαση στη σημερινή ημέρα τιμής για την πνευματική Κορινθία.

Η Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων επιθυμεί να επικοινωνήσει με όλο τον Κορινθιακό λαό, με τον κάτοικο κάθε χωριού, μικρού ή μεγάλου και κάθε πόλης του νομού μας, θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, τους τοπικούς μας άρχοντες, τους Δημάρχους, τους αιρετούς στην περιφέρεια, τους νέους βουλευτές μας, αλλά και τους Κορίνθιους επιτυχημένους επιχειρηματίες, για να μοιραστεί με ΟΛΟΥΣ ένα όραμα: 

Σε μια εποχή που η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική, οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε στην Κόρινθο τη μόνιμη Στέγη των Κορινθιακών Γραμμάτων. Μια Παγκορινθιακή Βιβλιοθήκη, που θα είναι ταυτόχρονα στέκι των συγγραφέων αλλά και Αρχείο και Κέντρο Έρευνας της Κορινθιακής Ιστορίας, όπως το οραματίστηκε ο πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας μας, αείμνηστος Ματθαίος Ανδρεάδης.

Αυτό το μεγαλόπνοο όραμα θα θέλαμε να διαθέτει:

Βιβλιοθήκη Κορινθίων Συγγραφέων, όπου για κάθε συγγραφέα από το Νομό Κορινθίας θα διατίθεται η εργο-βιογραφία του, αντίτυπα των βιβλίων και δημοσιευμάτων του και αρχείο με φωτογραφίες, ντοκουμέντα και χειρόγραφά του. [Δείγμα γραφής η πρώτη μας έκδοση: «Φενεάτες Συγγραφείς και εκδότες τοπικών ετύπων» (2013) και η αναμενόμενη αντίστοιχη εργασία μας για τους Νεμεάτες και για τους Σικυώνιους, που είναι σε εξέλιξη]. Στην αίθουσα αυτή υποσχόμαστε να διοργανώνουμε πολύ συχνά και σε τακτική βάση εκδηλώσεις γνωριμίας με τους Κορίνθιους συγγραφείς και το έργο τους, ημερίδες έρευνας, διαλέξεις και συναντήσεις καλλιτεχνικού και πνευματικού ενδιαφέροντος. 

Παράλληλα έχουμε αρχίσει τη δημιουργία ενός Αρχείου της Κορινθιακής Βιβλιογραφίας, όπου θα συγκεντρωθεί με τον καιρό ό,τι έχει γραφτεί για όλη την Κορινθία από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα από Κορίνθιους και μη Κορίνθιους συγγραφείς, περιηγητές, λογοτέχνες, ιστορικούς κλπ.

 

Από διετίας και πλέον ξεκινήσαμε έναν αγώνα για απόκτηση αυτής της στέγης. Προστρέξαμε επισήμως και εγγράφως για χορηγία σε επιφανείς Κορινθίους επιχειρηματίες, σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, καθώς και σε οργανισμούς όπως ΟΠΑΠ, ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Παγκορινθιακή Συνομοσπονδία Συλλόγων ΗΠΑ, και άλλους. Οι περισσότεροι... απλώς μας αγνόησαν. Δυο ή τρεις μόνο αρνήθηκαν ευγενικά, δηλώνοντάς μας ότι έχουν άλλες προτεραιότητες. 

Συνεχίζουμε απτόητοι έστω και μόνοι.

Επιδιώκοντας το εφικτό και όχι το ιδανικό, έχουμε εντοπίσει ένα κατάλληλο διαμέρισμα 94 τ.μ. και απαιτούνται 50.000 Ε για την αγορά του (μαζί με τα συμβολαιογραφικά). Βαρύ ποσό για τον καθένα μας, αλλά όχι αδύνατο ως στόχος, αν συστρατευτούμε ΟΛΟΙ στην ευγενή προσπάθεια.

Ανοίξαμε τραπεζικό λογαριασμό [ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αριθ. 5526-070601-176] και προτείνουμε στα μέλη μας πρώτα και ύστερα σε όλη την παγκορινθιακή κοινωνία, στους Κορίνθιους επιχειρηματίες, στους βουλευτές του Νομού μας, στα συλλογικά όργανα, στους αυτοδιοικητικούς φορείς, στα τοπικά ΜΜΕ, στους καταστηματάρχες, σε όλους τους συμπολίτες μας, στους απόδημους Κορινθίους... να συνδράμουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την πραγμάτωση αυτού του ωραίου σκοπού, που θα είναι πνευματικό στολίδι της Κορινθίας.

Το Δ.Σ. άνοιξε κατάλογο, όπου καταγράφονται προσφορές και ήδη έχουμε δηλωμένη δέσμευση:

1. Από το ΔΣ Κορινθιακής αλευροβιομηχανίας ΜΥΛΟΙ ΜΑΡΡΑ 5.000 Ε

2. Από Κορίνθιο δικηγόρο κ. Αναστάσιο Σκλήρη                               1.000 Ε

3. Από συν/χο δασκάλα                                          1.000 Ε

Ενώ ήδη κατατέθηκαν στο λογαρισμό μας:

4. Από μέλος μας κα Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου και τον σύζυγό της κ. Παναγ. Βενετσάνο 1.000 Ε

5. Από μέλος μας κ. Γιαννόπουλο Βασίλειο    100 Ε

6. Από μέλος μας κ. Βαγγέλη Βαρδουνιώτη    100 Ε

7. Από το μέλος μας, επίατρο κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου 100 Ε

8. Από το μέλος μας κ. Παναγιώτη Φούγια     50  Ε

9. Από το μέλος μας κ. Δημήτριο Δόσχορη   500 Ε

Το όραμα ΜΠΟΡΕΙ να γίνει πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε άμεσα ακόμα 41.150 Ε. Τηλεφωνήστε μας και δηλώστε τι μπορείτε κι εσείς να προσφέρετε.

Στην αίθουσα θα αναρτηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα όλων που θα συμβάλουν στη απόκτησή της.

Και βεβαίως επαναλαμβάνουμε την υπόσχεσή μας ότι, εάν υπάρξει ευεργέτης-χορηγός για τη συνολική δαπάνη, δικαιωματικά θα ονοματοδοτήσει την Παγκορινθιακή Βιβλιοθήκη, προσδίδοντας ακατάλυτο τίτλο τιμής στο όνομά του.

Εμείς, ως «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», δηλώνουμε έτοιμοι με εθελοντική δουλειά να ολοκληρώσουμε το όνειρο.

Ο λόγος πλέον δεν ανήκει μόνο στους Κορίνθιους συγγραφείς, αλλά και στο λαό μας και στους άρχοντές μας, αφού από την Κορινθία μας δεν έλειψαν ποτέ τα ωραία οράματα και οι πνευματικές ανησυχίες.

Φίλες και φίλοι, οφείλω δημοσίως να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Κορινθίων κύριο Αλέξανδρο Πνευματικό, ο οποίος από τις αρχές του 2014 μαζί με τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Νίκο Σταυρέλη και με τους τότε δημοτικούς συμβούλους Ντιγκιρλάκη και Σταματάκη, σε από κοινού μαζί μου σύσκεψη, έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για την εύρεση στέγης στην Κόρινθο.

Δυστυχώς δεν βρέθηκε διαθέσιμος χώρος κατάλληλος στην πόλη της Κορίνθου, και καταλήξαμε στην κατ’ ανάγκη αποδοχή προσφοράς αίθουσας στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο Άσσου για την προσωρινή μας στέγαση από κοινού όμως με το Τοπικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Κορινθίων κύριος Αλέξανδρος Πνευματικός μας έδωσε χορηγία ύψους 10.000 Ευρώ, για τις άμεσες ανάγκες της Εταιρείας και για την οργάνωση της αίθουσας αυτής που μας παραχωρεί στον Άσσο.  

Εγκαρδίως του εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Εκτός εμού, και άλλα μέλη μας, όπως η ποιήτρια κα Μίνα Πέτρου Βενετσάνου και ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Θεοδόσης Κοντόζογλου τον έχουν δημοσίως ευχαριστήσει για την έμπρακτη  υποστήριξή του στην Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων σε εκπομπές στην τοπική τηλεόραση, σε συνεντεύξεις και σε αρθρογραφία τους στις εφημερίδες της Κορινθίας.

Ειλικρινά όμως οφείλουμε για ύστατη φορά να εκφράσουμε την οραματική επιθυμία των Κορινθίων Συγγραφέων, για μόνιμη στέγη στην πόλη της Κορίνθου. Να μπορεί ένας συγγραφέας από την Γκούρα, από τη Νεμέα, από τους Αγίους Θεοδώρους, από το Δερβένι... όποτε κατέβει για δουλειές του στην πρωτεύουσα του νομού, να μπορεί να περάσει από το «πνευματικό του σπίτι». Να φέρει το καινούργιο του βιβλίο για να τοποθετηθεί στο ράφι με τα έργα του... Να δει τι κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες οι συμπατριώτες του... Να κουβεντιάσει με ομότεχνούς του...  Γιατί έτσι θέλουμε να γίνει με τον καιρό ο χώρος που ονειρευόμαστε, το οικείο και φιλικό πνευματικό σπίτι όλων των συγγραφέων του νομού μας. Και θα το πετύχουμε... με την αγάπη και τη συνδρομή όλων.

Εμείς κρατάμε την επιχορήγηση του Δήμου Κορινθίων ως κόρην οφθαλμού, ανέγγιχτη, ώστε χάρη σε αυτήν να μπορούμε να επισκευάσουμε και να επιπλώσουμε τη μόνιμη στέγη της Παγκορινθιακής Βιβλιοθήκης, όταν με το καλό θα την αποκτήσουμε, όπως την επιθυμούμε, στην Κόρινθο.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Δε θα σας ταλαιπωρήσω άλλο... καλώ τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων, που θα απευθυνθούν με χαιρετισμό τους στη σημερινή γιορταστική μας ομήγυρη, να πάρουν θέση και απέναντι στο όραμα των Κορινθίων Συγγραφέων.

Τελειώνω με τη διαβεβαίωση προς τους δύο εκλεκτούς τιμώμενους, τον Κύριο Κώστα Μιχ. Σταμάτη και τον κύριο Άγγελο Μπουβή, ότι η βράβευσή τους αποτελεί για εμάς: Χρέος και Τιμή και Έμπνευση!

Τους εύχομαι από καρδιάς να είναι γεροί, να αντέχουν στις δυσκολίες των καιρών, να αντλούν χαρές από τα μέλη των οικογενειών τους και παρηγοριά και δύναμη από τη συγγραφή.

Τους ευχαριστούμε!

Ευχαριστώ και όλα τα μέλη του ΔΣ, έναν έναν και μία μία ξεχωριστά, τον Αντιπρέδρο κ. Σωτήρη Κοκκωνάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κωστούρο, τον Ταμία κ. Γιώργο Κασκαρέλη, την Οργανωτική Γραμματέα κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και τα μέλη: την κα Ελένη Κυριακοπούλου και τον κ. Γιάννη Σώκο, που τόσο αρμονικά μοιραζόμαστε τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις, τα οράματα και τις χαρές.

Eυχαριστούμε τον καλό φίλο κύριο Κώστα Στέφα που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του αείμνηστου Προέδρου μας Ματθαίου Ανδρεάδη, για να το βάλουμε φόντο στο φερώνυμο βραβείο.

Ευχαριστώ εκ μέρους του ΔΣ τον Δήμαρχο Βέλου-Βόχας κύριο Αννίβα Παπακυριάκο, για την προθυμία της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσής αυτής και για την ανάληψη των εξόδων της,  ευχαριστούμε τη Δημοτική Σύμβουλο κυρία Καλλίρη για τις φιλότιμες και δραστήριες προσπάθειές της για την όλη διοργάνωση αυτής της βραδιάς, ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Νέα Διάπλαση Μπολατίου" και τον φίλο Πρόεδρό του κύριο Μπάμπη Ανδρικόπουλο για την φιλοξενία στην ωραία αυτή αίθουσα, που με τόσο μεράκι έχουν μετατρέψει σε χώρο εκδηλώσεων πολιτισμού.

Ευχαριστούμε όλες κι όλους εσάς που είχατε τη ευγένεια να έλθετε σήμερα εδώ και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και με τον καλό σας λόγο.

                      

Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΣ

.............................................................................

----------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

Απονομή Βραβείων της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων (2014)

 

Στο δημοτικό θέατρο στο Κιάτο, την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια κεντρική εκδήλωση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», κατά την οποία, όπως έχει καθιερωθεί, έγινε η απονομή των βραβείων προς εξέχουσες προσωπικότητες των Κορινθιακών γραμμάτων.  Καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό ο Πρόεδρος της «ΕΚΣ» κ. Γιάννης Δ. Μπάρτζης αναφέρθηκε στους τιμώμενους της φετινής χρονιάς που είναι δύο, διότι το Δ.Σ. αποφάσισε τη θέσπιση ενός ακόμα βραβείου, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα η οφθαλμίατρος, συγγραφέας και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών» κυρία Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου τιμήθηκε με το νέο Βραβείο «Περίανδρος ο Κορίνθιος», με το οποίο τιμώνται πρόσωπα που στο πλαίσιο συλλογικών δράσεων ή με ερευνητικές δραστηριότητες ή με εκδοτικές πρωτοβουλίες περιοδικών εντύπων και εφημερίδων ή με όποιον άλλο τρόπο έχουν συμβάλει σημαντικά στην προβολή και στην ανάδειξη της πνευματικής πλευράς της Κορινθίας και έχουν ενθαρρύνει ή παρακινήσει νεότερους συμπολίτες μας να ασχοληθούν με τα Κορινθιακά Γράμματα.

Το Βραβείο «Ματθαίος Ανδρεάδης», με το οποίο έχουν ως τώρα τιμηθεί: η ποιήτρια κυρία Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου καταγόμενη από το Χιλιομόδι (2011), ο εκδότης του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ, καταγόμενος από τη Στυμφαλία, πρώην Επόπτης Εκπαιδεύσεως κύριος Σπύρος Μιχόπουλος (2012) και ο πρώτος Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της «ΕΚΣ», ο ιστορικός της Κορινθίας, δικηγόρος, αείμνηστος Ματθαίος Ανδρεάδης, αποφασίστηκε για τη φετινή χρονιά να απονεμηθεί στον Δρα Φιλοσοφίας, επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων, Πανεπιστημιακό Καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας, τ. Δ/ντή Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εργώδη συγγραφέα κύριο Παναγιώτη Γ. Φούγια, καταγόμενο από το Φενεό.

Ο κ. Μπάρτζης αναφέρθηκε στον οραματικό στόχο της «ΕΚΣ», που είναι η δημιουργία στην πόλη της Κορίνθου μιας στέγης για τα κορινθιακά γράμματα, που θα λειτουργεί ως Παγκορινθιακή Βιβλιοθήκη, ως στέκι των συγγραφέων, ως χώρος εκδηλώσεων και ως Αρχείο Έρευνας της Κορινθιακής Ιστορίας. Ευχαρίστησε δημοσίως τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Αλέξανδρο Πνευματικό για την ως τώρα υποστήριξη των δράσεων της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων και για την παραχώρηση δωρεάν στέγης στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο Άσσου, το οποίο όμως όλα τα μέλη της «ΕΚΣ» θεωρούν ως προσωρινή λύση ανάγκης. Για τούτο κάλεσε για μια ακόμα φορά τους επιχειρηματίες και τους θεσμικούς φορείς της Κορινθίας να προστρέξουν ως χορηγοί και μαικήνες στον ωραίο στόχο που θα τιμά και θα στολίζει εσαεί την Πνευματική Κορινθία.

Τέλος διαβεβαίωσε τους δύο εκλεκτούς τιμώμενους, την κυρία Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου και τον κύριο Παναγιώτη Φούγια, ότι η βράβευσή τους αποτελεί για την «ΕΚΣ» Χρέος και Τιμή και Έμπνευση!

Ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ, τον Αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Κοκκωνάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κωστούρο, τον Ταμία κ. Γιώργο Κασκαρέλη, την Οργανωτική Γραμματέα κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και τα μέλη κα Ελένη Κυριακοπούλου και κ. Γιάννη Σώκο, που αρμονικά μοιράζονται τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις, τα οράματα και τις χαρές.

Eυχαρίστησε τον κ. Κώστα Στέφα που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του αείμνηστου πρώτου Προέδρου της «ΕΚΣ» Ματθαίου Ανδρεάδη, για να τυπωθεί ως φόντο στο φερώνυμο βραβείο.

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπύρο Σταματόπουλο, για την προθυμία της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής και για τη φιλοξενία στο δημοτικό Θέατρο στο Κιάτο και τον σταθερό υποστηρικτή των δράσεων της «Εταιρείας», Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων, κ. Τάσο Λεονάρδο, για την όλη συνδρομή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Δήμου Σικυωνίων, κ. Τάσος Λεονάρδος πήρε το λόγο για να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους και να συγχαρεί τους τιμώμενους με τα δύο βραβεία. Ακολούθησαν στο βήμα: εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου που ευχήθηκε επιτυχία στους στόχους της «ΕΚΣ» και συνεχάρη τους τιμώμενους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να βρεθεί λύση στη στέγαση της Παγκορινθιακής Βιβλιοθήκης μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τις δραστηριότητες της «ΕΚΣ» και τα συγχαρητήριά του προς τους τιμώμενους συγγραφείς, ενώ υποσχέθηκε συμπαράσταση στο ζήτημα ανεύρεσης μόνιμης στέγης.

Ακολούθως η κα Ελένη Κυριακοπούλου παρουσίασε εύγλωττα το βίο, την πολιτιστική δράση και το συγγραφικό έργο της τιμώμενης κυρίας Σεβαστής Χαβιάρα- Καραχάλιου και ο κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης παρουσίασε με πληρότητα την πλούσια εργοβιογραφία του τιμώμενου κυρίου Παναγιώτη Φούγια.

Στους δύο τιμώμενους απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και μεμβράνη βράβευσης με τη σφραγίδα της «ΕΚΣ» και τις υπογραφές όλων των μελών του ΔΣ. Η κα Νέλλη Σπηλιοπούλου τους προσέφερε ανθοδέσμες εκ μέρους του ΔΣ και οι τιμώμενοι, σε ένα κλίμα εξόχως συγκινητικό, πήραν το λόγο για να ευχαριστήσουν την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, το Δήμο Σικυωνίων και όλους τους παρευρισκόμενους. 

Η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους και έληξε με την ομόθυμη ευχή να μπορούμε πάντα να εκφράζουμε την αρμόζουσα αναγνώριση σε πρόσωπα, τα οποία με το έργο τους και τη ζωή τους αναδεικνύουν και τιμούν την Πνευματική πλευρά της Κορινθίας μας.   

 


.............................................................
-----------------------------------------------------------

 

NEO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/12/2013 

Μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στην Κόρινθο στη Γενική Συνέλευση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» στις 17-12-2013, ακολούθησε συγκρότηση σε σώμα του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 20-12-2013 στον Άσσο, όπου ομόφωνα ορίστηκαν:

Πρόεδρος: Γιάννης Δ. Μπάρτζης (Αρχαία Κόρινθος)

Αντιπρόεδρος: Σωτήρης Κοκκωνάκης (Κιάτο)

Γενικός Γραμματέας: Γιώργος Κωστούρος (Νεμέα)

Οργανωτικός Γραμματέας: Ελένη (Νέλλη) Σπηλιοπούλου (Κάτω Διμηνιό)

Ταμίας: Γιώργος Κασκαρέλης (Κιάτο)

Μέλος: Γιάννης Σώκος (Διμηνιό)

Μέλος: Ελένη Κυριακοπούλου (Άσσος)

 Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος του Δ.Σ. εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όλα τα μέλη, τα ευχαρίστησε για την τιμή και την εμπιστοσύνη τους και υποσχέθηκε να καταβάλλει κάθε φιλότιμη προσπάθεια για την επίτευξη των σκοπών της «ΕΚΣ».

Το νέο Δοικητικό Συβούλιο ξεκινά τη δεύτερη τριετία του Σωματείου των Κορινθίων Συγγραφέων σε καιρούς δύσκολους, επιμένοντας, παρά τους αρνητικούς οιωνούς, στα αρχικά δημιουργικά του οράματα.

Ενημερώνει τα μέλη του και όσες/όσους επιθυμούν να εγγραφούν στη δύναμή του (λογοτέχνες, πεζογράφους, ποιητές, δοκιμιογράφους, θεατρικούς, ιστορικούς, ερευνητές, μελετητές, συγγραφείς επιστημονικών άρθρων, ανακοινώσεων, μελετών, πραγματειών όλων των επιστημονικών τομέων κλπ. που έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο) ότι το προσωρινό Γραφείο της «ΕΚΣ» στεγάζεται στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα στον Άσσο, ύστερα από παραχώρηση αίθουσας από το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Αλέξανδρο Πνευματικό και τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Απόστολο Αποστολόπουλο και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων.

Καλεί όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της «ΕΚΣ» να στείλουν μια μικρή φωτογραφία τους για την έκδοση κάρτας μέλους. Οι πρώτες κάρτες θα εκδοθούν από το Δ.Σ. εντός του Ιανουαρίου.

Βασικός στόχος της «ΕΚΣ» παραμένει η δημιουργία σε κεντρική θέση στην πόλη της Κορίνθου μιας Παγκορινθιακής Βιβλιοθήκης, η οποία θα συμπεριλάβει (εν καιρώ) όλα τα βιβλία όλων των συγγραφέων που έχουν καταγωγή από ολη την Κορινθία ή διαμένουν για πολλά χρόνια στην Κορινθία. Έργο ζωής, κορυφαίας πνευματικής αξίας για το νομό μας, μοναδικό σε πανελλήνια κλίμακα. Σε αυτή τη βιβλιοθήκη και στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου εντός του βασικού μας οράματος, Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Κορινθιακής Ιστορίας, θα συμπεριληφθούν με τον καιρό και όλα τα κείμενα που αναφέρονται στην Κορινθία (ιστορικά, γεωγραφικά, μυθολογικά, λαογραφικά κλπ) ακόμα κι αν δεν έχουν γραφτεί από Κορίνθιους συγγραφείς.

Για τη δημιουργία αυτής της οραματικής βιβλιοθήκης αναζητείται χορηγός για την προσφορά ή αγορά του κτιρίου (περί τα 80.000 Ε), οικογένεια ή επιχείρηση που δικαιωματικά και θα την ονοματίσει εσαεί (ευγενής ανεξίτηλος τίτλος τιμής).

Και βεβαίως το Δ.Σ. της «ΕΚΣ» θα συνεχίσει τις σταθερές πνευματικές του δραστηριότητες, όπως την ετήσια βράβευση συγγραφέως για το 2014 για το συνολικό του/της έργο που αναγνωρισμένα προβάλλει και τιμά την Πνευματική Κορινθία, τη μελέτη, καταγραφή, προβολή των συγγραφέων του νομού κατά περιφέρειες, με επόμενο στόχο έρευνας την περιοχή της Νεμέας (αφού ήδη ολοκληρώθηκε με την έκδοση βιβλίου το 2013 η περιοχή Φενεού) και άλλες.

Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» εύχεται σε όλα τα μέλη της «Εταιρείας» και σε όλο τον Κορινθιακό λαό, Χαρούμενες Γιορτές, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και Ευτυχες το ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2014.

Για το Δ.Σ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γιώργος Κωστούρος

.............................................................................

-----------------------------------------------------------

Δελτίο Τύπου για την απώλεια του Προέδρου της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗ


www.korinthianwriters.gr

Αρχαία Κόρινθος, 200.07

14 Φεβρουαρίου 2013

Αριθ. Πρωτ.: 20ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δ.Σ.Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» συνεδρίασε εκτάκτως, αμέσως μετά τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Προέδρου της, Ματθαίου Ανδρεάδη και εκφράζοντας τη συντριβή όλων των μελών της «Εταιρείας» για τη μεγάλη απώλεια, αποφάσισε ομόφωνα:

α) Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.

β) Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία.

γ) Να εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους του Δ.Σ. από το μέλος, κα Ελένη Κυριακοπούλου.

δ) Να καθιερωθεί η ονομασία «Ματθαίος Ανδρεάδης» στο ετήσιο βραβείο που απονέμει η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» σε σημαντική προσωπικότητα των κορινθιακών γραμμάτων.


Ο Αντιπρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Κοκκωνάκης       Γιάννης Δ. Μπάρτζης

.............................................................

-----------------------------------------------------------(I)

ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Μετά από την έγκριση του καταστατικού της, η νεοσύστατη «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» πραγματοποίησε την πρώτη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών της μελών, στην αίθουσα του θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου, την Παρασκευή 20-09-2010.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γνωστοί Κορίνθιοι και Κορίνθιες συγγραφείς επιβεβαίωσαν την επιθυμία και το όραμά τους για τη δημιουργία ενός ακμαίου σωματείου, που θα συνδέει τους δημιουργούς, οι οποίοι κατάγονται από την Κορινθία ή διαβιούν εδώ, θα συγκεντρώνει τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας, θα υποστηρίζει το συγγραφικό τους έργο, θα το αναδεικνύει και θα το προβάλλει, με όσα μέσα μπορεί να διαθέτει.

Στους οραματικούς τους στόχους είναι η ίδρυση μόνιμου εντευκτήριου συγγραφέων και φίλων του βιβλίου και της τέχνης, το οποίο θα λειτουργεί και ως Κορινθιακή Βιβλιοθήκη και ως εκθετήριο προβολής της Κορινθιακής Βιβλιογραφίας.

Για την πραγμάτωση αυτών των φιλόδοξων σχεδίων, που απώτερος σκοπός τους είναι η πολιτιστική εξύψωση-ανάδειξη της Κορινθίας και η πνευματική καλλιέργεια των Κορινθίων πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα της Κορινθιακής νεολαίας, χρειάζεται τόσο η συστράτευση όλων των συγγραφέων του τόπου μας, όσο και η επίδειξη χορηγικού ενδιαφέροντος από τους φορείς και τους «σύγχρονους μαικήνες» -πρόσωπα και επιχειρήσεις- που δε λείπουν από την Κορινθία μας.

Το πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» απαρτίζεται από τους κ.κ.:

  1. Πρόεδρος: Ματθαίος Ανδρεάδης
  2. Αντιπρόεδρος: Σωτήρης Κοκωνάκης
  3. Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Δ. Μπάρτζης
  4. Οργανωτικός Γραμματέας: Ελένη (Νέλη) Σπηλιοπούλου
  5. Ταμίας: Γιώργος Κωστούρος
  6. Μέλος: Γιάννης Σώκος
  7. Μέλος: Ελένη Κυριακοπούλου

Όποιοι συγγραφείς επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη της Εταιρείας, μπορούν να προμηθευτούν το σχετικό έντυπο αίτησης από τα μέλη του Δ.Σ. ή να επικοινωνήσουν με τον Αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Κοκωνάκη (τηλ. 6944641400 - ηλεκτρ. ταχυδρομείο: sotkokonakis@gmail.com ).

Το ξεκίνημα λοιπόν για την ανάδειξη της πνευματικής Κορινθίας έχει ήδη γίνει. Είναι στο χέρι όλων μας να το υποστηρίξουμε, ώστε να επιτύχει...

                                                                                                         Το Δ.Σ.


..............................................................

-----------------------------------------------------------

(II)


Όραμα πολιτισμού και προόδου:

Η «Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου»

να γίνει «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων»

 

Η κατάργηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού θέτει εκτός λειτουργίας τη «Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου», της οποίας το κτίριο κοσμεί την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Νομού μας. Ήδη γίνονται κινήσεις για μετατροπή της σε Πολεμικό Μουσείο.

Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», το σωματείο που εκπροσωπεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της Κορινθίας, (ποιητές, πεζογράφους, μελετητές, δοκιμιογράφους, συγγραφείς επιστημονικών συγγραμμάτων κ.ά.) προτείνει τη μετατροπή της «Λέσχης Αξιωματικών» σε «Λέσχη των Συγγραφέων», δηλαδή σε χώρο που θα συγκεντρώνει και θα προβάλλει συνολικά την Πνευματική Κορινθία.

Έτσι, το ιστορικό αυτό κτίριο που έχει ανεγερθεί με δημόσιες δαπάνες, θα αναβαπτισθεί και θα γίνει η Στέγη για τα Κορινθιακά Γράμματα, η Κιβωτός του Κορινθιακού Πνεύματος.

Πολεμικό Μουσείο και Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί σε οικήματα του 6ου Συντάγματος, όπου υπάρχει και πολύς αύλειος χώρος για έκθεση όπλων, κανονιών, αεροπλάνων κ.λπ. Σε κτίρια του 6ου Σ.Π. επίσης επιβάλλεται να μεταφερθεί και το Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο «φιλοξενείται» (για πόσον άραγε καιρό ακόμα;) στο χώρο του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων.  

Εάν η πρότασή της γίνει δεκτή, η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» δηλώνει έτοιμη, με εθελοντική εργασία των μελών της και με προσφορά εκατοντάδων βιβλίων, να μετατρέψει τη «Λέσχη Αξιωματικών» σε Παγκορινθιακή Πολιτιστική και Πνευματική Εστία και σε πανελλήνιας ακτινοβολίας αρχείο και Κέντρο Τεκμηρίωσης και Έρευνας.

Στην οραματική της μορφή, η «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων» θα περιλαμβάνει χώρους και θα στεγάσει λειτουργίες, όπως:

Α) Κορινθιακή Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο με:

Την πιο ενημερωμένη και σύγχρονη Βιβλιοθήκη Κορινθίων Συγγραφέων. Για κάθε συγγραφέα θα υπάρχει η εργοβιογραφία του, αντίτυπα των βιβλίων και δημοσιευμάτων του και αρχείο με ντοκουμέντα και χειρόγραφά του. Εκεί θα βρίσκονται όλα τα έργα συγγραφέων, λογοτεχνών, ποιητών, επιστημόνων και άλλων δημιουργών, που κατάγονται ή έζησαν κατά τα παλαιότερα χρόνια ή διαβιούν τώρα στην Κορινθία. Η μελετητική διαδικασία θα διευκολύνεται με Ευρετήριο του υλικού της Βιβλιοθήκης, σε ηλεκτρονική μορφή και σε καρτέλες.

Β) Αρχείο Κορινθιακής Βιβλιογραφίας, ειδικό ξεχωριστό τμήμα ενταγμένο στην ως άνω Βιβλιοθήκη, με ό,τι έχει γραφτεί για όλη την Κορινθία από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα από μη Κορίνθιους συγγραφείς, περιηγητές, λογοτέχνες, ιστορικούς κλπ.

Γ) Εντευκτήριο Συγγραφέων για τη συνάντηση, τη γνωριμία, την αλληλεπίδραση των πνευματικών ανθρώπων της Κορινθίας.

* Με κατάλληλη διαρρύθμιση, ο χώρος θα διατίθεται στο κοινό των Κορινθίων για εκδηλώσεις λόγου και παρουσιάσεις νέων βιβλίων.

Δ) Αρχείο Εικόνας και Ήχου από τη διαχρονική πορεία της Κορινθίας στους αιώνες (Κιβωτός μνήμης).

Ε) Γραφείο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων».

Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» θεωρεί άμεσα υλοποιήσιμο στις ημέρες μας το όραμα αυτό και προτείνει:

α) Η «Λέσχη Αξιωματικών Κορινθίας» να παραχωρηθεί στο Δήμο Κορινθίων, με τη ρητή δέσμευση να λειτουργήσει ως «Λέσχη των Κορινθίων Συγγραφέων».

β) Ο Δήμος Κορινθίων να εντάξει τη λειτουργία του κτιρίου αυτού στο πλαίσιο λειτουργίας του «Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου» του Δήμου. Να το επισκευάσει και να το εξοπλίσει με τα απαραίτητα.

γ) Το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» να αναλάβει την οργάνωση των χώρων, τη συλλογή βιβλίων κ.λπ. υλικού και την τακτοποίησή τους, σε συνεργασία με υπάλληλο, που θα διατεθεί από το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κυρίες, Κύριοι,

κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη, Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας,

κ. κ. Κατερίνα Φαρμάκη, Κώστα Κόλλια, Άγγελε Μανωλάκη, Βουλευτές της Κορινθίας,

κ. Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου,

κ. Γιώργο Δέδε, Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας,

κ. Απόστολε Παπαφωτίου, Θεματικέ Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Παιδείας Πελοποννήσου,

κ. Αλέξανδρε Πνευματικέ, Δήμαρχε Δήμου Κορινθίων,

κ. Αννίβα Παπακυριάκο, Δήμαρχε Δήμου Βέλου-Βόχας, κ. Κώστα Λογοθέτη, Δήμαρχε Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, κ. Βαγγέλη Ανδριανάκο, Δήμαρχε Δήμου Νεμέας, κ. Αντώνη Κλαδούχο, Δήμαρχε Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, κ. Σπύρο Σταματόπουλε, Δήμαρχε Δήμου Σικυωνίων,

κ. Νίκο Σταυρέλη, Πρόεδρε Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινθίων,

κ. Γιώργο Φαρμάκη, Αντιδήμαρχε Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Κορινθίων,

κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κορινθίων και αρχηγοί των αντιπολιτευτικών συνδυασμών, Κων/νε Γιώτη, Χαράλαμπε Κασίμη,

κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων του Νομού Κορινθίας,

κυρίες και κύριοι Δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ του Νομού Κορινθίας, έντυπων, ηλεκτρονικών, ραδιοφωνικών κ.ά.,

κυρίες και κύριοι Κορίνθιοι Συγγραφείς, Λογοτέχνες, Επιστήμονες, Μελετητές κ.ά.,

θέτουμε υπόψη σας το ωραίο αυτό όραμα, 

για το οποίο αξίζει όλοι μας να προσπαθήσουμε να υλοποιηθεί,

να πραγματοποιηθεί και να αναδειχτεί σε καύχημα όλης της Κορινθίας.

 

Κόρινθος Μάιος 2011

Το Δ. Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων»:

 

***********************************************************

Διεύθυνση: Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, Αρχαία Κόρινθος 200.07

***********************************************************


(III)

Ιστορική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη:

Στη Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου το «Κορινθιακό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού»

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» κ. Ματθαίο Ανδρεάδη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε και προωθεί προς υλοποίηση το αίτημα των Κορινθίων Συγγραφέων, να βρουν φιλόξενη στέγη στην υπό κατάργηση Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κορίνθου, οι πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητές τους, με οραματικό στόχο τη δημιουργία του «Κορινθιακού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού».

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό στα πνευματικά πράγματα του Νομού μας και αναδεικνύει τον πολιτισμό ως πρώτιστη προτεραιότητα του Κορίνθιου Υπουργού, σε καιρούς μάλιστα δύσκολους και χαλεπούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 και, αφού ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του για το περιεχόμενο της επιστολής, ομόφωνα δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του κ. Μπεγλίτη, τον συγχαίρει και τον ευχαριστεί. 

Ακολουθεί η απαντητική επιστολή του Δ.Σ. προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας: 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Κόρινθος  17 Οκτωβρίου 2011

Αρ. Πρωτ.: 7

  

Προς τον κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη,

                     Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αισθήματα αισιοδοξίας λάβαμε την επιστολή σας της 11ης Οκτωβρίου 2011, που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων»

και απαντά θετικά στο οραματικό αίτημά μας για τη μετατροπή της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κορίνθου σε «Κορινθιακό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Πολιτισμού».

Η από μέρους σας υιοθέτηση της πρότασής μας αποδεικνύει το προσωπικό σας ενδιαφέρον για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα του Νομού μας, για το οποίο σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι το κύρος σας και η έφεσή σας στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών θα επισπεύσουν την ευόδωση της κοινής μας προσπάθειας.

Η «συστράτευσή» σας με τους πνευματικούς ανθρώπους της Κορινθίας είναι καθοριστικής σημασίας και να είστε βέβαιος ότι θα τύχει καθολικής αναγνώρισης. 


Ο Πρόεδρος          Ο Γ.Γραμματέας      Ο Αντιπρόεδρος  

Ματθαίος Ανδρεάδης  Γιάννης Δ. Μπάρτζης     Σωτήρης Κοκκωνάκης


 Ο Ταμίας      Η Οργανωτική Γραμματέας             Τα Μέλη

Γιώργος Κωστούρος   Νέλλη Σπηλιοπούλου     Ελένη Κυριακοπούλου


------------------------------------------------------------.........................................................-

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΠΥΡΟ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟ   

Αθήνα 15-12-201

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, επίτιμο Επόπτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίλεκτο μέλος της πνευματικής Κορινθιακής οικογένειας, με σημαντική δημιουργική παρουσία στα Κορινθιακά Γράμματα και επί δεκαετία και πλέον εκδότη του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ. Η επιλογή του κ. Μιχόπουλου, να είναι ο τιμώμενος για το έτος 2012 από την «Ε.Κ.Σ.», έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2011 είχε επιλεγεί και τιμήθηκε η Κορίνθια ποιήτρια κα Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», Ακαδημίας και Γενναδίου 8, στη Αθήνα.

Για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του κ. Μιχόπουλου μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της  «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και η κα. Ελένη Κυριακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην έμπνευση, στη δημιουργία και στην έκδοση του Αίπυτου, που υπήρξε μνημειώδης προσφορά του στα πνευματικά πράγματα της Κορινθίας, με πανελλήνια απήχηση.

Ο Πρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Ματθαίος Ανδρεάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από λόγους υγείας να παρευρεθεί, έστειλε γραπτό χαιρετισμό και συγχαρητήρια προς τον τιμώμενο, εξαίροντας τη σημασία του περιοδικού Αίπυτος για την καταγραφή της Κορινθιακής ιστορίας, τοπογραφίας, μυθολογίας, τέχνης και παράδοσης. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να υποστηριχτεί το όραμα της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» για τη συγκρότηση ερευνητικής ομάδας, στο πλαίσιο ενός Κορινθιακού Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης, ενός «Κορινθιακού Αρχείου, για την αποδελτίωση βιβλίων, εντύπων και λοιπών δημοσιευμάτων από το 1821 και εφεξής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας κ. Γιάννης Ποττάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την έκδοση της ιστορικής και λαογραφικής μελέτης για την Κορινθία, του κ. Μιχόπουλου, αλλά και να συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης ως προς το αίτημα για τη στέγαση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», ώστε το όραμα που περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρός της κ. Ματθαίος Ανδρεάδης να υλοποιηθεί.

Επίσης πήραν το λόγο και συνεχάρησαν τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κορινθίων κ. Γιώργος Καμπίρης, ο Πρόεδρος των Εν Αθήναις Μπασιωτών, ο Κορίνθιος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Οικονόμου, η Δ/ντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος κα Ασπασία Λούβη, ο κ. Νίκος Πιέρρος, μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», η Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Καμηλάκη και ο κάποτε μαθητής του τιμώμενου κ. Νίκος Λυμπούσης.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών», ο πρώην Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Αριστείδης Βουγιούκας, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Κύρκος, ο Ιερέας του χωριού Μπάσι Κορινθίας μαζί με σημαντική αντιπροσωπεία συγχωριανών του κ. Μιχόπουλου, οι εκδότες του Κορινθιακού περιοδικού Ορίζοντες κ. Θεοδόσης Κοντόζογλου και κα Ελένη Συκά-Κοντόζογλου, ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Τάσος Μαυραγάνης, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, πάρα πολλοί φίλοι, συγγενείς και πρώην συνεργάτες του κ. Σπύρου Μιχόπουλου.

Στο τιμώμενο επέδωσε τιμητική πλακέτα ο Αντιπρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και ο κ. Μιχόπουλος απευθύνθηκε προς όλους, για να εκφράσει τη συγκίνησή του, τη χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες του.

Τις εργασίες της εκδήλωσης διεύθυναν οι Γραμματείς της «Ε.Κ.Σ.», κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και Γιάννης Δ. Μπάρτζης.