(Ομιλία του Προέδρου της ΕΚΣ, στη βράβευση συγγραφέων (14-12-16) στο Ξυλόκαστρο)

 Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες, κύριοι, φίλες και φίλοι,

η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων», το σωματείο που συμπεριλαμβάνει στα μέλη του όσες και όσους κατάγονται από όλη την Κορινθία και έχουν γράψει τουλάχιστον ένα βιβλίο (ποίηση, πεζογράφημα, θέατρο, μελέτη, δοκίμιο, επιστημονική εργασία, έρευνα κλπ.), δι εμού του ελαχίστου Σας καλωσορίζει στην επίσημη ετήσια εκδήλωσή μας, την οποία φέτος συνδιοργανώνουμε με το Νομικό Πρόσωπο για τον πολιτισμό του Δήμου Σικυώνος-Ευρωστίνης «Ηλίας Κατσούλης», «όπου θα βραβεύσουμε για το συνολικό τους έργο δύο προσωπικότητες που τιμούν τα Κορινθιακά γράμματα, τον ποιητή κ. Τάκη Μιχόπουλο και τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο.

Φίλες και φίλοι, η Ε.Κ.Σ. έχει ήδη ζωή έξι χρόνων. Τα ετήσια βραβεία που απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες του κορινθιακού πνεύματος, έχουν καθιερωθεί υπό τη σοφή προεδρία του ερευνητή-ιστορικού της Κορινθίας, αείμνηστου Ματθαίου Ανδρεάδη και την τηρούμε με συνέπεια. Μας δίνεται έτσι και η ευκαιρία μιας επίσημης ετήσιας συνάντησης όλων των μελών μας και των θεσμικών αρχών του τόπου.  

Ήδη έχουν τιμηθεί: Το 2011 στην Κόρινθο η αείμνηστη ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου καταγόμενη από το Χιλιομόδι.

Το 2012 τιμήθηκε ο εκδότης του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ, καταγόμενος από τη Στυμφαλία, πρώην Επόπτης εκπαιδεύσεως, κύριος Σπύρος Μιχόπουλος, ο οποίος στέλνει δι’ εμού εγκάρδιους χαιρετισμούς σε όλες κι όλους σας, αφού τα 90 χρόνια του και προβλήματα υγείας τον εμποδίζουν να παρίσταται και σωματικώς σήμερα εδώ, όπως είναι η σφοδρή επιθυμία του.  

Το 2013 αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Πρόεδρό μας, Ματθαίο Ανδρεάδη, ο οποίος ασθενούσε βαριά. Μας πρόλαβε ο θάνατός του στις 14 Φεβρουαρίου 2013, καθώς ετοιμάζαμε την εκδήλωση βράβευσης. Τελικά το βραβείο επιδόθηκε στην οικογένειά του και ομόφωνα αποφασίσαμε, στο εξής το βραβείο να φέρει το όνομά του.

Ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2014, σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ ορίσαμε τις προϋποθέσεις απονομής του «Βραβείου Ματθαίος Ανδρεάδης» και καθιερώσαμε ένα ακόμα βραβείο, που το ονομάσαμε «Περίανδρος ο Κορίνθιος». 

Για το έτος 2014 τιμήσαμε σε εκδήλωσή μας στο Κιάτο, τον κύριο Παναγιώτη Φούγια, Διδάκτορα Θεολογίας - Δ/ντή Υπουργείου Παιδείας και πολυγραφότατο συγγραφέα και την Διδάκτορα ιατρικής, οφθαλμίατρο, συγγραφέα και πρόεδρο επί σειρά ετών του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών, κυρία Σεβαστή Χαβιάρα-Καραχάλιου με τα αντίστοιχα δύο βραβεία.

Και το 2015 σε μιαν ανάλογη εκδήλωσή μας στο Μπολάτι, τιμήσαμε με τα ετήσια βραβεία της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων τον αείμνηστο εκπαιδευτικό και συγγραφέα από το Φενεό, Άγγελο Μπουβή και τον Βραχατιώτη Αντιναύαρχο Λιμενικού, μελετητή της πελοποννησιακής λογοτεχνίας, ποιητή και συγγραφέα, κύριο Κώστα Σταμάτη.

Φίλες και φίλοι, έκανα αυτή την αναδρομή, για να διαπιστώσουν όσοι δεν γνωρίζουν ως τώρα, ότι τα ετήσια βραβεία της Εταιρείας μας δίδονται σε εν ζωή προσωπικότητες των κορινθιακών γραμμάτων, που διακρίνονται και αναγνωρίζονται από όλους για την ευρύτητα του στοχασμού τους, για το υψηλό ήθος τους, για την επιστημοσύνη τους, για το κύρος τους, για το πρότυπο ζωής και ενδιαφερόντων που δίνουν στους νέους μας, ώστε να υπάρχει συνέχεια σε αυτό που αποκαλούμε και καμαρώνουμε ως «Πνευματική Κορινθία». Για αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι στην ετήσια εκδήλωση απονομής τους θα έπρεπε να είναι παρόντες όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι αυτοδιοικητικοί και όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Περιφερειακής ενότητας της Κορινθίας, της πρώην Νομαρχίας Κορινθίας... Και οπωσδήποτε να έχουμε, στην τελετή βράβευσης, πολλά παιδιά μας, τις νέες και τους νέους της Κορινθίας, για να πέσει ο σπόρος της συνέχειας του κορινθιακού πολιτισμού σε γόνιμο έδαφος και να καρποφορήσει για το καλύτερο αύριο του τόπου μας και των ανθρώπων του. Γιατί τιμάμε τους ξεχωριστούς, τους μπροστάρηδες του πνεύματος, τις άξιες και τους άξιους, τους πρωτοπόρους και πρωταγωνιστές στο άθλημα της διανόησης και της συγγραφής...

Θα το παλέψουμε όλοι μας να το πετύχουμε. Σε αυτή την προσπάθεια σάς θέλουμε όλες κι όλους μαζί μας. Να κάνουμε την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των Κορινθίων Συγγραφέων, παγκορινθιακή γιορτή.

Τελειώνω με τη διαβεβαίωση προς τους δύο εκλεκτούς τιμώμενους, τον κύριο Τάκη Μιχόπουλο και τον κύριο Δημήτρη Διαμαντόπουλο, ότι η βράβευσή τους αποτελεί για εμάς: Χρέος    και Τιμή και λόγο Έμπνευσης!

Τους εύχομαι από καρδιάς να είναι γεροί, να αντέχουν στις δυσκολίες των καιρών, να αντλούν χαρές από τις οικογένειές τους και παρηγοριά και δύναμη από την ποίηση και τη συγγραφή.

Τους ευχαριστούμε!

Ευχαριστώ και όλα τα μέλη του ΔΣ, έναν έναν και μία μία ξεχωριστά, τον Αντιπρέδρο κ. Σωτήρη Κοκκωνάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κωστούρο, τον Ταμία κ. Γιώργο Κασκαρέλη, την Οργανωτική Γραμματέα κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και τα μέλη: την κα Ελένη Κυριακοπούλου και τον κ. Γιάννη Σώκο, που τόσο αρμονικά μοιραζόμαστε τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις, τα οράματα και τις χαρές. Ιδιαίτερα μάλιστα για τη σημερινή διοργάνωση ξεχωριστές ευχαριστίες ανήκουν στον κύριο Σωτήρη Κοκκωνάκη και στον κύριο Γιάννη Σώκο.

Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω -εκ μέρους του ΔΣ- τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, κύριο Ηλία Ανδρικόπουλο, και τους συνεργάτες του για την προθυμία της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσής αυτής και για τη φιλοξενία στον πολιτιστικό χώρο «Άγγελος Σικελιανός». Ευχαριστούμε όλες κι όλους εσάς που είχατε τη ευγένεια να έλθετε σήμερα εδώ και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και με τον καλό σας λόγο.

 Σας εύχομαι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, Καλές και χαρούμενες να είναι για όλες κι όλους σας οι γιορτές που έρχονται και γεμάτος ελπίδες ο νέος χρόνος που αναμένουμε.

                     Γιάννης Δ. Μπάρτζης, PhD